Ode aan la douce France, kunstboek

Ode aan La douce France

Ieder jaar verblijft kunstenaar Francisca Tollenaar (1954) een aantal maanden in Frankrijk. Zij  is gefascineerd door het liefelijke van la douce France maar houdt ook van het oeroude van de landschappen. Met de fiets, haar rijdend atelier, gaat ze op zoek naar vergezichten waarin in de ruimte zich duidelijk manifesteert.

 

‘Op een zonnige dag buiten in de open lucht middenin het landschap een berg schilderen in Frankrijk is niets anders dan totale vervulling! De berg zegt mij hoe hij geschilderd wil worden, hoe hij uit de grond komt en bedekt wordt, en onthult vergezichten achter hem. Ook het schilderij begint nu deel te nemen in de trialoog. Intussen begin ik mijzelf steeds vrijer te voelen. Er is ruimte! De berg leeft en ik leef!! Schilderen is een spel van steeds je blik openen, helemaal open zijn. Het buiten schilderen vraagt om stille reflectie.’

Francisca’s werk is kleurrijk, gelaagd, poëtisch en verhalend. Het beweegt zich op het grensvlak tussen figuratief en abstract. Door het beeldritme leeft en ademt het. Het straalt met licht van binnenuit, met toonschakeringen en veel ruimte.

Dit boek Ode aan la douce France is opgedragen aan Wim van de Kant, organisator en initiator van de  jaarlijkse DrômeTour voor het goede doel, een groot liefhebber van Frankrijk en van kunst. Omdat Wim de diagnose Alzheimer kreeg, zal de tour in 2020 voor het laatst plaatsvinden. Kunst maakt wakker, verbindt en troost en houdt herinneringen levend. Dat geldt voor iedereen, ook voor mensen getroffen door Alzheimer.Prof R.Droes schreef een prachtig voorwoord  alsof je naar je geliefde kijkt waarin ze dit wetenschappelijk onderbouwt.

Dit boek is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Voor de Kunst en vele donateurs.

Van ieder verkocht boek gaat 2,50 naar Alzheimer Nederland.

 

Het boek Francisca Tollenaar-Ode aan la douce France

17 x 24 cm hardcover, € 19,50.

96 pag., meer dan 60 afbeeldingen in kleur

ISBN 978-90-6216-802-6

+verzendkosten 6,00 euro

 

u kunt het boek bestellen

 direct via mij FTollenaar@hotmail.com

0644003381

 www.franciscatollenaar.nl

of via www.vanspijk.com

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

van totaal € 250 (6%)
Bekijk alle donateurs
15
16:09 uur
08-03-2020